Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
1. Uluslararası Biyoçeşitlilik Araştırmaları Sempozyumu
(2-4 Mayıs 2019)

Şehir Turu

Saat Kulesi 

Tarihi Saat Kulesi, şehir limanının yakınında yer almaktadır. 1897'de bir İtalyan, Emili Vitali - esnaf ve zamanın onursal danışmanı tarafından inşa edildi. Yerel Ayvalık taşından inşa edilen kulenin dört tarafının her birinde bir saat vardır. Kare şekilli kule, yükseldikçe biraz daralmaktadır. Altındaki halka çeşme, 1889 yılında Halyo adında kentin zengin bir Yahudi sakini tarafından yaptırılmıştır. Saat kulesi artık Çanakkale'nin sembollerinden biri olarak hareket ediyor.
Fransa'da Nice'de yaşamını yitiren Vitalis, 10.000 Fransız parasıyla birlikte bir su sistemi ve Çanakkale'de bir saat kulesi inşa edilmesini istedi.

Aynalı Pazar

Çanakkale'nin meşhur türküsünden dolayı Çanakkale’ye gelenlerin ziyaret etmek istedikleri mekânların başında Aynalı Çarşı gelmektedir. Günümüze kadar erişebilen orijinal kapısı ve kitabesiyle dikkat çeken bu çarşının, türküde adı geçen Aynalı Çarşı olduğu düşünülmektedir. Ancak kitabesinde Aynalı Çarşı adı geçmemektedir.

Çarşının kırmızı taştan yapılmış kapısı kemerlidir. Kemerin kilit taşı kabartma çiçek desenleriyle süslenmiştir. Kemerin üstünde yer alan kitabe çarşı hakkında bilgi veren en önemli belgedir. Osmanlıca, İbranice ve Fransızca olmak üzere üç dillidir. Osmanlıca kitabede günümüz Türkçesiyle şöyle yazmaktadır. "Adaletliliği ile tanınan Sultan Gazi ikinci Abdülhamid efendimiz hazretlerinin lütuf ve sahip çıkmalarıyla kendine bağlı Musevi uyruğundan İlyo Halyo kullarının çabalarıyla yaptırılmış ve gönülde yer tutan çarşıdır. Yıl Hicri Muharrem 1307 (Kasım Aralık 1889)."

Çanakkale Belediyesi tarafından 2007’de restore edilen ve içinde Çanakkale’ye özgü hediyelik eşya satan dükkânların yer aldığı çarşı, turistlerin ilgisini çeken önemli bir alışveriş merkezidir

Seramik Müzesi

Çanakkale şehir merkezinde 1905 yılında Türk hamamı olarak inşa edilen yapı, 2013 yılında Çanakkale Belediyesi tarafından “Seramik Müzesi” olarak restore edilmiştir. Kaya Caddesi üzerindeki Cevatpaşa semtinde bulunan Seramik Müzesi, müzede önemli seramik eserleri sergileniyor. Binanın eski yapısının restorasyon sırasında ayrılmış olduğu ve yeni müze binasında, seramikle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumların, çalıştay ve sergilerin düzenlendiği belirtilebilir.

Soğuk, ılık ve sıcak salon olarak kullanılan mekanlar artık müzeye giriş, dinlenme salonu, bilgi ve sergi salonu olarak hizmet veriyor.

Çimenlik Kalesi

Kale-i Sultaniye olarak da bilinen Çimenlik Kalesi, 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet'in emriyle inşa edilmiştir. Çanakkale'nin Asya kıyısındaki kalenin yapımının tamamlanması 1461'den 1462'ye kadar iki yıl sürdü. Antik kentlerden Abydos'tan ve diğer alanlardan yapı malzemeleri elde edildi. Aynı zamanda, Boğaz'ın Avrupa kıyısına Kilitbahir Kalesi dikildi.

İki cami - Fatih Camii ve Abdulaziz Camii - kalenin iç avlusunda durmaktadır. İnşa emrini veren Osmanlı sultanlarının isimlerini taşıyorlar.

Çanakkale Deniz Müzesi Resim ve Fotoğraf Galerisi

Fotoğraf ve Resim Galerisi, 1927'de cumhuriyetçi tarzda inşa edilmiş binada faaliyet göstermektedir. Aslen kalenin merkezini barındırdı ve 1982 yılında galeri binasına dönüştürüldü. Bugün, zemin katta birinci kattaki deniz mayınları sergisi var - Birinci Dünya Savaşı'ndan fotoğraflar, üniformalar, silahlar ve bayraklar Çanakkale Boğazı'nın yanı sıra bir de maket. İkinci katta, askeri ressam Mehmet Ali Laga'nın çizimleri ve resimleri sergileniyor.

Nusret Mayın Gemisi

Nusret, Çanakkale Savaşlarında mayın gemisi olarak görev yapan ve daha sonra Türk Deniz Kuvvetlerinde çeşitli roller üstlenen Osmanlı Donanması'nın bir deniz gemisi idi.
2002 yılında Nusret'in batığı Mersin'de Tarsus Belediyesi tarafından 2008 yılında açılan bir müze gemisi olarak yeniden inşa edilmek üzere satın alınmıştır.
Çanakkale'de, Çanakkale Boğazı'nın kıyıları tarafından Çanakkale Deniz Kuvvetleri Tersanesi kıyısında, I. Dünya Savaşı'nda attığı mayınlar ile birlikte bir Nusret kopyası inşa edildi. Mart 2011'de Nusret, Türk Donanmasına yaptırıldı. müze gemisi N-16 olarak.

Troya Atı (Warner Bros. tarafından hibe edilmiş)

Film ünlü Truva atı, Çanakkale şehrinin en büyük cazibe merkezlerinden biridir. Bu film aslında 2004 yapımı Troy Pitt filminde Brad Pitt'de kullanılmış ve filmin çekilmesinden sonra tahta at Çanakkale'ye bağışlanmıştır.

 

Çanakkale Kent Müzesi

Şehrin tarihinin çeşitli antika ve eşyalarını görüntüler. Müze Çarşı caddesi ve deniz müzesinin yakınındadır.